Forum

Temat: Czy ksiądz może kochać?

kula

pszczyna

Data: 28.08.2006; 22:55

Czy ksiądz może kochać kobietę?Jest wielu księży na czacie, którzy szukają kobiety. Z regóły są bardzo samotni.Nie chodzi im tylko o sex. Bardziej potrzebują więzi emocjonalnej.Coś w tej sprawie powinno się zmienić.Przecież, gdyby mogli mieć żony, byliby innymi ludżmi.Każdy człowiek ma swoje potrzeby i jest to fizjologią.Wypowiedzcie się na ten temat.

misieg

Ochodza

Data: 28.08.2006; 23:13

Moze.

misieg

Ochodza

Data: 28.08.2006; 23:18

Jest duzo takich przypadkow ze ksiadz kogos kocha i przez to wskakuje do celibatu zeby zapomniec, zeby uciec przed niespełniona miłoscia.

kula

pszczyna

Data: 28.08.2006; 23:26

Chodzi mi o to że kocha jedną kobietę przez lata, uprawia z nią sex, ma dzieci....ale z kapłaństwa nigdy nie zrezygnuje.

misieg

Ochodza

Data: 29.08.2006; 00:31

ludzie sa do wszystkiego zdolni. ale z takim przypadkiem sie jeszcze nie spotkałem

kula

pszczyna

Data: 29.08.2006; 00:40

A ja tak.Mam koleżankę, która jest z księdzem od lat. Tworzą wspaniały związek. Pełen miłości. Czy to złe? Ja tego nie potępiam.Znam ich oboje.

smoczyca_

Piasek

Data: 29.08.2006; 07:19

Wg mnie... i nie tylko mnie, bo niektórzy też mają podobne zdanie... ksiądz powinien mieć prawo do rodziny, żony... być takim pastorem bardziej :) Bo może wtedy nie dochodziłoby do tzw. pedofilii, o ktorej było głośno dwa lata temu... nieopodal nas... :]

Bet

Pszczyna

Data: 29.08.2006; 08:23

celibat juz dawno powiniem zostać zniesiony. Księża powinni mieć możliwość założenia rodziny. Jednym z plusów takiego rozwiązania byłoby to, że problemy małżeńskie i rodzinne związane z np. wychowywaniem dzieci poznaliby również od strony praktycznej i mniej słychać było by bezsensownych, nijak do życia przystających porad z ambon.

mandaryna

afryka

Data: 29.08.2006; 13:27

też znam taki przypadek... celibatu nie powinno się znosic - po prostu zostac księdzem powinna osoba z prawdziwym powołaniem, ktoś kto nie ulegnie pokusom. celibat jest od wieków i ma tak zostac. ktoś kiedys powiedział, że współcześni ludzie traktuja wiarę jak supermarket: to można przyjąc, to odrzucic, bo to pasuje a tamto nie. bardzo trafne...jak się jest wierzącym, to powinna sie przyjmowac wiare w całości. dlatego celibat księży zostanie, bo gdyby go zniesiono to by sie dopiero porobiło - zaczęłyby upadac inne zwyczaje i dogmaty a dalej sie można domyslic...

SkyJack

Marbella, Spain

Data: 29.08.2006; 14:59

To kościół katolicki popełnił błąd wprowadzająć celibat XI-XII wieku. Każdy człowiek ma swoje potrzeby fizjologiczne i emocjonalne, chyba na to wtedy nie zwracali uwagi. Życie w celibacie czasem, może prowadzić do różnego rodzaju patologii. Co można było obserwować w naszym kraju i wielu innych. Dlatego ten problem powinnien zostać rozwiązany. Choć nie jest to według mnie możliwe ze względu na konserwatywny charakter tej instytucji, jaką niewątpliwie jest kościół. Może kiedyś jakiś papież reformator to zrobi, ale do tego czasu miną lata.

Bet

Pszczyna

Data: 29.08.2006; 15:19

wierzący nie musi znaczyć głupi i bezkrytyczny. Nie znajdziesz w bibli słów mówiących o konieczności bezwzględnego celibatu księży. Wprowadził go jakiśtam sobór bo dla kilku ludzi było to wygodne, podobnie jak spowiedź bezpośrednią i kilka innych rzeczy. Kościół powinien iśc z postępem i zmienić niektóre doktryny co wyjdzie tylko na dobre jemu samemu. W czym przeszkadzałby komuś kapłan mający rodzinę i dzieci? Mnie w niczym.

misieg

Ochodza

Data: 29.08.2006; 15:31

no własnie nie znajdziesz. ale co jak co wywołuje to oburzenie innych, niewiadomo dlaczego.

pati_rose

pszczyna

Data: 29.08.2006; 15:34

uwazam ze ksiądz moze kochac kobiete.wkoncu to tylko człowiek,ma uczucia,ma serce,ma potrzeby.i niewydaje mi sie ze gdy zakocha sie w kims to nie jest to cos złego.tylko ze skoro jest ksiedzem i musi zrezygniowac z kobiet to owinien tego przestrzegac a nie pokryjomu sie z kims spotykac czy flirtowac na necie.jezeli czuje ze chce sie związac z jakas kobieta powinien odejsc z zakonu.wiem ze sie rozpisałam ale...ja tak zawsze:)

baja

Pszczyna

Data: 29.08.2006; 16:00

ksiądz kochać ma prawo, bo miłość to właśnie Boże prawo; jak juz ktoś napisał - Bóg nie wymaga od ludzi tego, by żyli w celibacie; w Biblii o tym nie czytamy; z drugiej jednak strony jezeli ktoś ślubował Bogu celibat - to chyba wiedział co robi; jeżeli żyje z kimś w związku (m.in. fizycznym) robi coś sprzecznego do tego co wyznaje kościół katolicki, którego ksiądz jest przedstawicielem; więc żyje w kłamsktwie i obłudzie...; więc po co komu taki duszpasterz...

yoshikazui...

Pszczyna

Data: 29.08.2006; 16:07

Jestem za celibatem. Ksiądz to osoba duchowna, która rezygnując z własnej rodziny świadomie i dobrowolnie podejmuje decyzję by poświęcic zycie Bogu i ludziom. A upadki się zdarzają każdemu, byle umiec potem na nowo się podniesc. Ksiądz też człowiek.

mandaryna

afryka

Data: 29.08.2006; 18:34

ktoś tam wspomniał, że kościół ma iśc z postepem czasu....bzdura...
a może niech papież bedzie tak nowoczesny, że zniesie zakaz seksu przedmałżeńskiego, poprze środki antykoncepcyjne, aborcje ( bo w dzisiejszych czsach takie zapotrzebowanie ), eutanazje ( bo w dziesiejszych czasach nie marnuje się kasy na starych i chorych ludzi ), itd, itp. a może każdy wybierze sobie co mu pasuje w religii a reszte odrzuci? może stworzy się taka nowoczesną religią pasującą ludzkim zachciankom?
czy nikomu nie przyszło do głowy co będzie jak sie postawi religie "do góry nogami"???!!!pewnie wyszłaby z tego taka hybryda jak twory karola marksa w tej dziedzinie, czyli nic dobrego...
wiara polega na pewnego rodzaju poświęceniu, wyrzeczeniu sie własnych przyjemności dla wyższych celów, nie można w niej przebierac jak sie komus podoba, albo sie ją przyjmuje w całości albo nie...

yoshikazui...

Pszczyna

Data: 29.08.2006; 18:52

Ale wiara nie stoi w sprzeczności z przyjemnosciami. Poza tym język kościoła nie może byc byc daleko od wspólczesnego człowieka. Wiec kościół żeby istniec musi uwzgledniac współczesne realia i stawiac czola współczesnym problemom. Ciągle nowe wyzwania się pojawiają. Kiedys np. nie było problemu z klonowaniem, przeszczepami itd bo tego nie bylo. Kościół wiec musi zachowując pewne constans uwzględniac ciągle dokonujący się postęp. Problem w tym, że postęp i nowoczesnosc mylone są czesto z rozpustą i rozluźnieniem norm moralnych. A to przeciez całkiem inne zagadnienia.

pati_rose

pszczyna

Data: 29.08.2006; 19:09

odpowiedz od baji brdzo mi sie podoba.pozdrawiam cie.pa

aabytakdalej

Pawłowice

Data: 29.08.2006; 21:05

Kapłaństwo to wybór. Każdego dnia dokonujemy wyboru/wyborów. Nikt nie zmusza mężczyzny do kapłaństwa. Bogu i ludziom można służyć bez habitu - zgadzam się z Tobą baja. To tak jakbyś poszedł na lody o miał pretensje, że są zimne. /absurdalny przykład - wiem/. ech...te dylematy życiowe....ale nikt nie obiecał, że będzie łatwo.

ramzes

Pszczyna

Data: 29.08.2006; 21:09

baja jesteś wielka!

_kibic997_

Pszczyna

Data: 29.08.2006; 21:15

Zgrabnieś to Ramzesie ujął. (dot. wypowiedzi Bai)
Nic dodać! Popieram twoją wypowiedź.

kula

pszczyna

Data: 29.08.2006; 21:26

Wszystko, co piszecie jest prawdą. Zgadzam się.Myślę jednak,że jeśli ksiądz ulegnie pokusie to jest tak samo jak w małżeństwie...ślubujemy sobie wierność do końca życia...również przed Bogiem. Jesteśmy wtedy młodzi, zakochani i zaręczamy,że nigdy nie zdradzimy.A jednak niekiedy......zdradzamy.I wcale nie chcemy odchodzić od żony, czy męża....Ksiądz też pragnie dochować tego...co przysięgał...ale czasem fizjologia bierze górę.Nie można zaraz mówić,że powinien zrezygnować z kapłaństwa, bo nawet jeśli to zrobi...księdzem będzie przez całe życie.

_kibic997_

Pszczyna

Data: 29.08.2006; 21:27

Mandaryno

Jakoś tak się porobiło, że ostatnio trudno przyznawać mi rację Twoim wypowiedziom. Mniemam, że nie gorszy Cię to zbytnio, bo mam prawo do swojego punktu widzenia.
Napisałaś: "dlatego celibat księży zostanie, bo gdyby go zniesiono to by sie dopiero porobiło - zaczęłyby upadac inne zwyczaje i dogmaty a dalej sie można domyslic..."
Jak już ktoś napisał, celibat został wprowadzony dość późno. Początkowo dotyczył "szeregowców", a "góra" mogła robić co chciała. Jednym z powodów było to, żeby po śmierci funcjonariusza majatek zażycia zgromadzony nie przeszedł na spadkobierców (żona, dzieci), tylko przeszedł na własność KK. Góry to nie dotyczyło, bo byłi to najczęściej ludziska z możnych rodów, mieli tytuły kupione więc familia i tak by majatku z łap nie wypuściła.
W innych Kościołach nie ma celibatu i jakoś nic złego się nie dzieje. Wręcz przeciwnie. Funcjonariusz nie jest wodzony na pokuszenie, kanarki mu się w glowie nie lęgną, nie musi dzwonić tu czy tam, by zamówić to czy tamto. Żyje godniej i z mniejszym stresem.
Zwyczaje upadały i upadają, na ich miejsce wchodzą nowe, a swiat i tak kręci sie dalej.
Co do dogmatów, to nie wiem co miałaś na myśli, bo związek celibatu z niektórymi przykazaniami jest dość luźny, a Bozia jest wyjątkowo dla niektórych kk wyrozumiały (z Rydzyjkiem i Prałatem Kontradmirałem tytularnym J. włącznie).
A czego się tu domyślać? ... "Kuń jaki jest każden widzi".

Pozdrowienia

_kibic997_

Pszczyna

Data: 29.08.2006; 21:32

Kula

"...księdzem będzie przez całe życie."
Z czego to wnioskujesz? Przecież to robota taka sama jak każda inna. A że "rzeźbi" nie w materii rzeczywistej lecz duchowej, to tylko taka specyfika tej roboty. jeśli dostanie wypowiedzenie lub sam robotę rzuci, to przestaje być pracownikiem. Nie dorabiajmy spec. ideologii do faktu, że jeśli jest kapłanem, to dożywotnio i bez względu na sytuację jaką stworzył lub się w niej znalazł.

Pozdro.

pless1

Pszczyna

Data: 29.08.2006; 22:11

nie zmieniajcie prosze kosciola katolickiego,mozecie miec inny poglad na rozne sytuacje,ale sie szybko nie spodziewajcie zmian,nawet nasz papiez przez tyle lat nie wprowadzil istotnych zmian,a zaczynal nie bedac staruszkiem,
a wiec,zostawmy jak jest,ksiadz decyduje sie swiadomie na ta droge,nie jest do niczego zmuszany,ma okres probny itd,
dlatego tez nie spodziewajcie sie zezwolenia kosciola na:kobiety na ambonie,stosunkow przedmalzenskich,ksiezy odprowadzajacych swoje dzieci do przedszkola i wybijcie sobie z glowy ze papiez bedzie prezerwatywy rozdawal,
z panem bogiem!

mandaryna

afryka

Data: 29.08.2006; 22:35

ktoś kto decyduje się na kapłaństwo wie, co to za soba pociąga. moje zdanie w tej kwestii jest może staroświeckie, no ale taki mam na to pogląd.

mandaryna

afryka

Data: 30.08.2006; 09:54

ksiądz gdy składa śluby kapłańskie oddaje całe swoje życie Bogu (i tylko Bogu) i robi to świadomie. ksiądz to tylko człowiek-tu się zgadzam. ale gdy powołanie jest nieprawdziwe, ktoś zostaje księdzem z innych przyczyn (zawody miłosne, presja rodziny, itp), to pokusy moga okazac się silniejsze.
dla osób, które chcą służyc Bogu i miec rodziny kościół też ma rozwiązanie- diakonat. diakon może założyc rodzine i jednocześnie może spełniac częśc obowiązków należących do księży. więc wcale nie jest tak, że kościół jest do reszty zacofany i narzuca bezwzględny celibat wszystkim swoim sługom...

Nowi klubowicze

Delazagio

Warszawa
w klubie od: 2025.05.09

Punkt_Auto

Strumień
w klubie od: 2025.05.08

Wojtek79

Radostowice
w klubie od: 2025.05.07

Nenturia1

Pszczyna