Forum

Temat: JAKI INTERNET???

pleasant_s...

At World's End

Data: 26.08.2010; 09:22

no i mam ogromny problem, netia ma fajną oferte, internet do 20 mbit za 69zł, jest haczyk oczywiście, aby mieć aktywne gniazdko telefoniczne biorą sobie dodatkowo kase miesięcznie. Czyli wychodzi 94zł, plus instalacja 99zł i aktywacja usługi 19.
O co chodzi z tym gniazdkiem?? Czy jestem zmuszona całe życie płacić za aktywne gniazdko? Czy jak będzie już ono aktywne to po skończeniu umowy nie bede musiała płacić tej kwoty? Czy bede musiała??? Nie rozumiem tego :/

djhooligan

Pszczyna

Data: 26.08.2010; 10:15

Niestety ale przez caly okres umowy bedziesz musiala placic za to aktywne gniazdko.A co do oferty neti to hmm, powiem tak ze netia sprzedaje predkosci ktorych bardzo czesto nie da sie osiagnac,tak naprawde kupujac oferte 20 mega moze dostaniesz 50% tej predkosci.Pozatym netia jesli pracuje na laczach TPsy to liczy sobie tak jak pisalas za aktywne gniazdko oraz dochodzi do tego oplata za konserwacje lini,a jakby tego malo jak ci padnie to lacze np po burzy etc to na serwisantow neti sie nie doczekasz.Wez sobie neta z jakiejs lokalnej sieci,i bedziesz miala normalne ceny,i nie bedziesz musiala placic za jakies extra gniazdko itd.Teraz np z lokalnych sieci fajna oferte ma F-net.Wiec lepiej wziasc odpuscic sobie netie

pleasant_s...

At World's End

Data: 26.08.2010; 11:28

tak tylko f.net proponuje internet radiowy, nie stacjonarny.
a co np z ofertą ERY stacjonarna? jakieś opinie?

djhooligan

Pszczyna

Data: 26.08.2010; 11:33

Rownierz maja takie kruczki i haczyki jak netia, czyli musisz zaplacic za to ze masz gniazdzdko, za utrzymanie lini itd.Wiec jak policzysz koszty,to nie bedzie ci sie to oplacalo.Co do f-netu tak internet jest przesylany droga radiowa,ale ta radiowka to juz nie to samo co kiedys ze na sygnal mial wplyw deszcze czy inne warunki.Teraz to jedynie burza najbardziej szkodzi sprzetowi itd

Yankee

Pszczyna

Data: 26.08.2010; 12:55

Poczekaj co TPSA zaproponuje niebawem nowego. Szykują ponoć jakąś rewolucje cenową.

pleasant_s...

At World's End

Data: 26.08.2010; 13:16

czekam na telefon od ery, zobaczymy co zaproponują. Niewiem jak z tą radiową.. chwalicie sobie z tego co widzę.. jeśli chodzi o neostrade to oni ceny mają już zupełnie z kosmosu, interner 20mbit/s kosztuje 150zł miesięcznie.

pleasant_s...

At World's End

Data: 26.08.2010; 13:16

a powiedzcie mi jak wygląda ściąganie z sieci na radiówce. Filmy szybko są zasysane w porównaniu do stałego łącza?

pleasant_s...

At World's End

Data: 26.08.2010; 13:21

a co powiecie jeszcze na temat signal 9

observer

Pszczyna

Data: 26.08.2010; 18:43

Na rewolucję cenową ze strony TP to raczej nie czekaj. W ciągu miesiąca owszem zrobią obniżki (skorzystają po prostu z tego, co dało im podpisanie umowy z UKE), ale będą to obniżki rzędu kilku złotych. Ale to i tak dobre.

Z drugiej zaś strony musisz się zdecydować: czy chcesz mieć tani dostęp ale mniej pewny, czy też chcesz zapłacić ciut więcej i mniej się denerwować.

Osobiście (oczywiście prywatnie) miałem już do czynienia z lokalnym operatorem rozdzielającym łącze DSL od TP najpierw po kablu a potem po radiu, z operatorem ogólnopolskim świadczącym usługę w oparciu o linie TP (czyli oferta BSA) oraz bezpośrednio z TP. Po tych wieloletnich doświadczeniach jest jeden wniosek: wolę zapłacić więcej, ale mieć świadomość pewnej usługi.

Zatem jeśli zależy Ci bardziej na jakości to możesz wybrać Neostradę w TP, Net24 w Netii (ale pod warunkiem, że zrobią to bezpośrednio na swoich drutach, a nie na drutach TP, czyli żadne BSA lub LLU) lub net z kablówki. Z tym ostatnim będzie najgorzej bo w Pszczynie jest UPC tylko na jednym osiedlu, a i tak z tego co wiem, to nie świadczą swoim klientom usług internetowych (nie unowocześnili jeszcze swojej infrastruktury).

Jeśli bardziej zależy Ci na cenie, a mniej na jakości wtedy możesz sobie wybrać oferty internetowe oparte na BSA: Net24 w Netii, Multimo, Era Stacjonarny. Miej jednak świadomość tego, że w przypadku awarii będziesz znacznie dłużej czekał na usunięcie awarii bo firma, od której weźmiesz internet, będzie musiała zgłosić awarię dalej, czyli do TP.

Oferty lokalnych radiówek sobie podaruj, chyba, że faktycznie jesteś pod ścianą i nie masz żadnej alternatywy. Ale jak widzę - takiej sytuacji nie masz.

Reausumując - jeśli możesz poczekaj miesiąc, aż wejdzie zapowiadana nowa oferta TP. Wtedy również Netia obniży cenę dostępu u siebie. Wtedy sama wybierz - albo TP, albo Netia (ale na swoim kablach, a z tego co wiem to za dużo w Pszczynie tego nie mają). A za utrzymanie linii i tak będziesz musiała zapłacić, czy to w TP, czy w Netii. Ale wg mnie warto mieć taki dostęp i nie mieć później problemów z działaniem usługi bo będziesz myślała, że zaoszczędziłaś kilkanaście złotych, a łącze będzie co chwilę padać i jakość dostępu (czyli czasy na łączu) będzie kiepska.

Yankee

Pszczyna

Data: 26.08.2010; 19:07

Jeżeli masz telefon z Ery bierz Erę.
Ja mam BSA od ponad roku i nie narzekam. Nie miałem ani razu problemu.

jatutylkos...

Pszczyna

Data: 26.08.2010; 20:25

Z Netii 20Mb nie wyciągniesz, więc bierz "tylko" 8Mb. Za gniazdko zapłacisz dopóki będziesz płacić za internet - gdy rozwiążesz umowę na internet to automatycznie powinnaś przestać płacić za gniazdko, ale przeczytaj uważnie umowę :)
Z TPSA internet rzadziej się psuje, za to w Netii jest dużo taniej i w sumie bardziej się opłaca, jeżeli nie wykorzystujesz go do pracy.

kojo74

goczałkowice zdroj

Data: 26.08.2010; 21:02

mam neta z netii i płacę tylko za internet nie za to że mam gniazdko!!! nie mam telefonu TYLKO! internet od nich 8Mb za 54 zl /mc i jestem bardzo zadowolony

Nero1993

Pszczyna

Data: 26.08.2010; 21:47

Polecam Ci neostrade ;p
Mam od 4 lat. Nie mialem problemow nigdy.
Neo 2 mb spisuje sie dobrze a place nie cale 70 zl.

tomek23

Czechowice

Data: 26.08.2010; 22:09

Mamusia ci płaci synek.

pleasant_s...

At World's End

Data: 27.08.2010; 08:58

netia oferuje 20mbit za 69zł + opłata za gniazdko + router za 1zł
8 mbit oferuje za 59 zł + opłata za gniazdko, w takiej sytuacji chyba lepsza 1 opcja. Mam również okres testowy, bardzo jestem ciekawa ile netia wyciągnie na kablu w porównaniu do tego ile obiecuje, choćby za dnia to było 10mbit to by było OK.

Neostrada znowu ceny ma wygórowane dla nowego klienta, 6mbit kosztuje 99zł miesięcznie. z czego w zależności od długości trwania umowy płaci się 1zł przez określoną ilość miesięcy.

i zostaje wybór

NEtia
Jeśli to kable TP, to na naprawa jakiejkolwiek awarii będzie długo wyczekiwana, tu jest minus. Natomiast za 94zł miesięcznie mam 10/20mbit, za tą cene w TP mam 3/6mbit.
Tylko najbardziej mnie boli umowa AŻ na 24miesiące.

pleasant_s...

At World's End

Data: 27.08.2010; 09:14

pytałam w Erze jak wygląda sytuacja. Niestety przy Erze muszę mieć telefon na gniazdku aktywny, czyli musiałabym wziąć telefon stacjonarny w tp wtedy mam tani internet w Erze, bo za 59,25 - 20mbit, + telefon stacjonarny najtańszy w TP kosztuje drugie tyle. Więc bez kombinacji chyba będzie netia.

observer

Pszczyna

Data: 27.08.2010; 17:45

Jeśli możesz poczekać, nic nie goni, to zaczekaj na to co zaoferuje we wrześniu TP. Oczywiście dużych spadków cen nie należy oczekiwać, ale kilka złotych w skali miesiąca to zawsze jakaś oszczędność będzie.

Yankee

Pszczyna

Data: 27.08.2010; 20:00

Porównując ERE do Netii na kablu TPSA porównuj jedynie ceny za sam internet bo zasada tzw. "gniazdka" z TPSA jest w obu przypadkach identyczna. Chyba że masz możliwość posiadania gniazdka Netii. Z tepsy nie trzeba mieć telefonu - wystarczy utrzymanie linii za 30 zł. Swoją drogą czytając regulamin i cennik Netii trzeba mieć ponadprzeciętny poziom IQ.

olsen

P-na

Data: 27.08.2010; 21:33

Ja mam neostradę z TPSA i korzystam z niej na zmianę z moją żoną i dziećmi.
Nawet moi znajomi z Warszawy też mają neostradę .
Nie wyobrażam sobie że mogą istnieć jakieś inne sieci i ktoś mógłby mieć coś takiego.

Nero1993

Pszczyna

Data: 27.08.2010; 21:50

@tomek23 akurat synu masz pecha bo sam place ;)

jatutylkos...

Pszczyna

Data: 28.08.2010; 16:02

Router za 1zł w Netti masz dla opcji 4Mb, 8Mb i 20Mb, wystarczy że zamówienie złożysz online.

wiciu

pless

Data: 28.08.2010; 16:20

dzisiaj nie brałbym innej sieci niż tepeesa , mam 20mega i płace 109 zet plus 32 za kabel w orange domowy w którym mam jeszcze 40 min do dzwonienia . netia jest z tego co wiem awaryjna i potrafi zwolnić tak że można się załamać , miałem kiedyś orange freedom i zrezygnowałem na rzecz tpsa z powodu lepszej oferty cenowej przygotowanej dla mnie. nie wiem jak to jest w przypadku nowych klientów ale dla komórkowców w orange mają lepszą promocje i upusty jak zresztą wszyscy operatorzy.

observer

Pszczyna

Data: 28.08.2010; 17:27

Abstrahując od ceny i jakości - po co Wam takie przepustowości? Robicie backup internetu? ;-).

jatutylkos...

Pszczyna

Data: 28.08.2010; 17:54

@wiciu: 141zł za 20Mb to rozbój w biały dzień, więcej zdzierają tylko radiówki. Z mojego doświadczenia wychodzi, że net w Netii jest bardziej awaryjny niż ten z TPSA, ale nie na tyle żeby było warto bulić dodatkowo 50% i więcej.
Nawet Cię awaria zirytuje na tyle, że zechcesz zmienić operatora, to jak tylko zobaczysz "promocje" w tepsie to Ci od razu przechodzi (wiem z autopsji) ;)

Yankee

Pszczyna

Data: 28.08.2010; 18:32

Jak masz komórkę w Erze to z Ery 20 mega możesz mieć za 59,25zł na miesiąc + kabel.
Chyba trochę taniej niż w tepsie co ?
Awaryjność na tym samym poziomie co neostrada - ZEROWA
Jak nie masz abonamentu na komórkę w erze to w/w kosztuje 79 zł na miesiąc - to dalej znacznie taniej niż neostrada.

jatutylkos...

Pszczyna

Data: 28.08.2010; 22:14

@pleasant_swirl: kumpel (z Pny) mi napisał, że ze swoich 16Mb z Netii nawet 10Mb nie wyciąga, więc nie ma sensu pakować się w 20Mb. Może "takie rzeczy tylko w Erze"? W każdym razie 10Mb i 20Mb w Erze jest za tyle samo, więc warto brać 20 :)

pleasant_s...

At World's End

Data: 30.08.2010; 09:10

wiadomo że nie wyciąga 16mbit, wyciąga połowe z tego w dzień, w nocy trochę to rośnie. Tak samo jest z innymi prędkościami. przy 6mbit w dzień ma się 3mbit itd. Jak będe miec te 10mbit w dzień to bedzie OK. a jak nie , zawsze mogę zmienić bo mam gwarancje oferty czy coś ;)

Nowi klubowicze

Nenturia1

Pszczyna
w klubie od: 2025.04.22

adzka90

Miedźna
w klubie od: 2025.04.22

agata25

Polska
w klubie od: 2025.04.18

vizjer

Ul