Forum

Temat: Służba kandydacka w Policji.

Tiger889

chorzow

Data: 05.05.2007; 14:55

Wybiera się ktoś w najbliższym czasie do służby kandydackiej w Policji? Chodzi mi o same postępowania kwalifikacyjne i testy sprawnościowe.

waterman

Rudołtowice

Data: 06.05.2007; 14:46

"KOMENDANT GŁÓWNY POLICJI

ogłasza

ROZPOCZĘCIE PROCEDURY REKRUTACJI
KANDYDATÓW DO SŁUŻBY KANDYDACKIEJ
W ODDZIAŁACH PREWENCJI POLICJI

Planowane przyjęcia w 2007 r. - 4500 osób.

Postępowanie kwalifikacyjne wobec osób ubiegających się o przyjęcie do służby kandydackiej w oddziałach prewencji Policji prowadzą komórki ds. doboru w komendach wojewódzkich/Stołecznej Policji.

SŁUŻBĘ W ODDZIAŁACH PREWENCJI POLICJI MOŻE PEŁNIĆ:

* obywatel polski o nieposzlakowanej opinii
* nie karany i korzystający z pełni praw publicznych
* preferowane będą osoby posiadające co najmniej średnie wykształcenie
* posiadający zdolność fizyczną i psychiczną do służby w formacjach uzbrojonych, podległych szczególnej dyscyplinie służbowej, której gotów jest się podporządkować
* wiek do 24 roku życia
* nieuregulowany stosunek do służby wojskowej

INFORMACJE DOTYCZĄCE PROCEDURY KWALIFIKACYJNEJ MOŻNA ZNALEŹĆ:

* na stronie internetowej www.policja.pl/rekrutacja

Podstawę prawną procedury kwalifikacyjnej stanowi rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 23 stycznia 2006 r. w sprawie postępowania kwalifikacyjnego do służby w Policji (Dz. U. Nr 12, poz. 77)."

PROGRAM "KADET" -
TWÓJ POCZĄTEK KARIERY W ZAWODZIE POLICJANTA

Program "Kadet" umożliwia przyjęcie w szeregi Policji. Pozwala zdobyć podstawowe umiejętności i przystąpić do skróconej procedury rekrutacji do służby w Policji.

Program "Kadet" trwa 12 miesięcy i odbywa się w systemie skoszarowanym.

Kto może wziąć udział w programie "Kadet"?

Każdy kto spełnia poniższe wymagania:

* posiada wykształcenie średnie
* ma nieuregulowany stosunek do służby wojskowej
* posiada obywatelstwo polskie
* ma nieposzlakowaną opinię
* jest niekarany
* korzysta z pełni praw publicznych
* jest zdolny pod względem fizycznym i psychicznym do służby w formacjach uzbrojonych, podległych szczególnej dyscyplinie służbowej

Gdzie należy się zgłosić, aby przystąpić do programu "Kadet" ?

Procedurę kwalifikacyjną prowadzą komórki ds. doboru w Komendach Wojewódzkich/Stołecznej Policji. Przyjmowanie podań o przyjęcie do Programu "Kadet" prowadzone jest w sposób ciągły. Wykaz numerów telefonicznych Komend Wojewódzkich i Komendy Stołecznej Policji jest dostępny pod adresem www.policja.pl/rekrutacja

Jak wygląda procedura kwalifikacyjna?

W Komendzie Wojewódzkiej Policji/ Komendzie Stołecznej Policji, w komórce ds. doboru należy złożyć wymagane dokumenty:

* podanie,
* życiorys napisany odręcznie,
* kwestionariusz osobowy (druk do pobrania),
* kserokopie dokumentów potwierdzające wykształcenie,
* informację o sobie z Krajowego Rejestru Karnego.

Następnie dokumenty są oceniane pod kątem ich zgodności z treścią ogłoszenia.

Przeprowadzana jest rozmowa wstępna, w szczególności w celu poinformowania kandydata do programu o dalszych etapach postępowania kwalifikacyjnego. Rozmowa wstępna przeprowadzana jest przez pracownika komórki ds. doboru, nie ma charakteru selekcyjnego, a jedynie informacyjny.

Następuje sprawdzenie w ewidencjach, rejestrach i kartotekach prawdziwości danych zawartych w kwestionariuszu osobowym.

Kandydat przystępuje do testu sprawności fizycznej - test bada wytrzymałość, moc, siłę wytrzymałości, siłę, zwinność i koordynację ruchową.

Wytrzymałość - test wytrzymałościowy - wstępowanie (wbieganie) na stopień techniką "harwardzką" polega na wielokrotnym wejściu na stopień i zejściu ze stopnia w określonym czasie (180 s).

Moc - rzut piłką 3 kg w pozycji stojącej przodem, zza głowy, oburącz na odległość min. 8 m.

Siła wytrzymałości - min. 18 siadów prostych z leżenia tyłem w czasie 30 s.

Siła- podciągnięcie się na drążku min. czterokrotne.

Zwinność i koordynacja ruchowa- test zwinnościowy w skład którego wchodzi: bieg między chorągiewkami, przewrót gimnastyczny w przód, przemieszczanie się w pozycji na czworakach tyłem, przewrót gimnastyczny w tył.

Kolejnym etapem jest przeprowadzenie postępowania sprawdzającego. Złożenie wypełnionej ankiety bezpieczeństwa osobowego rozpoczyna proces postępowania sprawdzającego, o którym mowa w ustawie o ochronie informacji niejawnych. Postępowanie ma na celu ustalenie, czy kandydat może uzyskać dostęp do informacji niejawnych, potwierdzony "poświadczeniem bezpieczeństwa". Nieuzyskanie takiego dostępu jest równoznaczne z zakończeniem postępowania kwalifikacyjnego w stosunku do kandydata. Policjant w toku realizowanych czynności służbowych niejednokrotnie ma dostęp do informacji niejawnych i prawo takiego dostępu musi być potwierdzone udokumentowanymi procedurami. Postępowanie sprawdzające prowadzą wyspecjalizowane komórki ds. ochrony informacji niejawnych.

Ankietę bezpieczeństwa osobowego kandydat składa w toku postępowania kwalifikacyjnego w wyznaczonym terminie.

Jednym z etapów jest także ustalenie przez komisję lekarską, podległą ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych zdolności fizycznej i psychicznej kandydata do pełnienia służby w Policji.

Jakie czynności są wykonywane przez uczestnika programu "Kadet"?

Po ukończeniu 2,5 miesięcznego szkolenia uczestnik programu rozpoczyna praktykę zawodową na którą składa się m.in. służba patrolowa, zabezpieczanie imprez masowych, ochrona placówek dyplomatycznych.

Jakie umiejętności zdobywa się uczestnicząc w programie "Kadet"?

W wyniku realizacji szkolenia absolwent będzie potrafił realizować zadania w zakresie :

* Ustalenia okoliczności zdarzeń i zabezpieczenia ich miejsca.
* Zapewnienia bezpieczeństwa i porządku publicznego w miejscu pełnienia służby oraz podejmowanie interwencji.
* Udziału w działaniach związanych z przywracaniem zbiorowo naruszonego porządku publicznego.

Czy biorąc udział w programie "Kadet" można uzyskać dochód?

Tak, wynagrodzenie miesięczne Policjanta biorącego udział w programie "Kadet" wynosi w przybliżeniu 500 zł netto miesięcznie.

W jaki sposób po ukończeniu programu "Kadet" można przejść do służby w Policji na stałe?

Policjant który w trakcie programu wystąpi z raportem o przyjęcie do służby w Policji przystępuje jedynie do testu psychologicznego oraz wywiadu zorganizowanego. Zaliczenie tych dwóch etapów gwarantuje płynne przejście do służby w Policji.

Podsumowując, dlaczego warto przystąpić do programu "Kadet"?

* Ze względu na 2,5 miesięczne szkolenie zawodowe
* 9,5 miesięczną praktykę zawodową (służba prewencyjna)
* uregulowanie stosunku do służby wojskowej
* po ukończeniu programu możliwość przystąpienia do uproszczonej procedury kwalifikacyjnej do służby w Policji
* w przypadku bezpośredniego przyjęcia do służby w Policji okres realizacji programu "Kadet" zalicza się w poczet służby w Policji
(w tym do służby przygotowawczej, która trwa do 3-go roku służby w Policji)
* otrzymywane wynagrodzenie w kwocie około 500 zł netto miesięcznie
* w przypadku nie podjęcia zatrudnienia przysługuje prawo do zasiłku dla osób bezrobotnych
* możliwość rozpoczęcia pracy w największej "firmie" w Polsce!

W 2007 r. planowane jest przyjęcie 4500 policjantów w ramach programu "Kadet".

w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Bydgoszczy- 100 miejsc
w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Gdańsku - 200 miejsc
w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Gorzowie Wielkopolskim - 100 miejsc
w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Katowicach - 450 miejsc
w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Krakowie- 200 miejsc
w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Łodzi - 150 miejsc
w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Poznaniu - 300 miejsc
w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Szczecinie - 100 miejsc
w Komendzie Wojewódzkiej Policji we Wrocławiu - 150 miejsc
w Komendzie Stołecznej Policji - 2500 miejsc

Komeda Główna Policji dysponuje rezerwą w liczbie 250 miejsc.

Tiger889

chorzow

Data: 07.05.2007; 18:13

Ja wiem co i jak tylko sie pytam czy ktos sie tam wybiera!!!!!

roNNie_19

pDl

Data: 07.05.2007; 20:16

Tiger, gdzie sie wybierasz?:> B-B czy Katowice?

Tiger889

chorzow

Data: 08.05.2007; 16:22

roNNie_19 ja do B-B chcę iść, a czemu pytasz

roNNie_19

pDl

Data: 08.05.2007; 19:32

pytam, bo słyszałem ze w Katowicach ponoć lepiej;) większe perspektywy dalszej pracy w policji.

robert2506

...............

Data: 12.05.2007; 13:16

ja sie wybieram:)bo bb pierwsze kroki juz zrobione:)testy sprawnosciowe zaliczone:)

waterman

Rudołtowice

Data: 12.05.2007; 20:54

robert to pochwalilbys sie moze co?

roNNie_19

pDl

Data: 13.05.2007; 08:26

waterman: testy sprawnościowe są opisane na głownej stronie Katowickiej Policji, zresztą są tam nawet 2 filmy które DOKŁADNIE opisują co i jak;) poszukaj troche;) pozdrawiam.

robert2506

...............

Data: 13.05.2007; 13:09

waterman hehe pochwalilbym sie jesli by bylo czym hehe:)a tak naprawde to nie ma czym:)dopiero na moje oko zrobilem 5% drogi aby sie tam dostac hehe:)

roNNie_19

pDl

Data: 13.05.2007; 22:45

robert: cięzko jest?:P ile osób odpadło, na ilu zdających?:>;)pozdro.

robert2506

...............

Data: 15.05.2007; 19:51

hmm....ciezko jak ciezko....zalezy dla kogo:))ja prawie bez przygotowania zdalem:)tzn troche na drazku pocwiczylem:)nie mialem rewelacyjnych wynikow i brzuszki musialem powtarzac:)ale np na probie wytrzymalosciowej osioagnolem prawie dobry wynik:)(bez przygotowania) tzn 157 wejsc w 3 minuty przy wadze 76.6 kg:)kilka osob odpadlo na tescie wytrzymalosciowym,jeden chyba na rzucie pilka lekarska, w sumie to na kazdym z cwiczen ktos odpadal ale jakby rygorystycznie wszystko liczyli glownie brzuszki i podciaganie na drazku to chyba polowa ludzi by odpadla hehe:)

roNNie_19

pDl

Data: 15.05.2007; 22:14

heh;)
a nie wiesz kiedy są przyjęcia?:> słyszałem cos ze na sierpien/wrzesien?

Bombi

Pszczyna

Data: 25.05.2007; 16:05

ja mam pytanie jaka wysokosc ma ten stopien na ktory sie wstępuje(wbiega)?technika "harwardzką"

roNNie_19

pDl

Data: 26.05.2007; 10:13

wysokosc 30cm

jedzie ktos w najblizszym czasie na testy sprawnościowe do Katowic?:>

robert2506

...............

Data: 28.05.2007; 21:08

"wcielenie" jak to nazwala pani na komendzie jest 3 wrzesnia:)z tym ze teraz troszke ciezko juz moze byc z tym zeby zdazyc wszystko pozalatwaic...ja np na psychologa ponad miesiac czekam...a teraz jesli zalicze testy psychologiczne to czeka mnie wizyta u wszystkch mozliwych lekazy chyba hehe:)

robert2506

...............

Data: 04.06.2007; 22:24

mial juz ktos testy z wiedzy ogolnej??

roNNie_19

pDl

Data: 05.06.2007; 11:56

słyszałem ze są pytania dot. Unii Europejskiej, Polski, kadencji prezydentów (np. ile trwają 2 kadencje), papieża .. ale ile w tym prawdy to nie wiem;)
wiecie cos moze nt. multiselekcji? slyszalem ze w tym roku nie ma?
re robert: ja przy wadze 76,2 kg weszlem 170 razy;)

kobieetka

Pszczyna

Data: 05.06.2007; 14:44

moje kumpele (sztuk 2) próbowały rok temu swoich sił i mówiły że testy z wiedzy ogólnej to łatwe były. Pytania typu co jest antonimem słowa WYSOKI, co to jest depresja, było trochę pytań z historii Polski, z Unii , o jakimś lądowaniu na księżycu - po prostu z wszystkiego po trochu. Wystarczy się trochę orientować to się zda :) No gorzej ze sprawnościowym (najwięcej odlatuje)

kobieetka

Pszczyna

Data: 05.06.2007; 14:45

wiem że rok temu krążyły pewne zestawy pytań na necie, i parę pytań się pokrywało, jak jest w tym roku nie wiem

roNNie_19

pDl

Data: 05.06.2007; 16:35

re kobieetka: a Ty jak? próbujesz swoich sił?:):>

robert2506

...............

Data: 05.06.2007; 20:48

roonie nie chwal sie hehe:))a widziales gwiazdki przed oczami??bo ja juz po minucie hhe

kobieetka

Pszczyna

Data: 06.06.2007; 07:46

RoNNie mnie to ciągnie do całkiem odmiennego zajęcia niż ma policjant :)))

silas

Out of Space

Data: 06.06.2007; 10:46

'pała to pała.. raczej!'

roNNie_19

pDl

Data: 15.06.2007; 16:00

w tym roku podobno nie ma testu z wiedzy;) sprawnościowe, psycholog i lekarskie badania tylko.

robert2506

...............

Data: 16.06.2007; 16:46

no i jak wam tam idzie??bo mi został tzn policji wywiad zorganizowany hehe:)i babka z komendy wojewódzkiej powiedziała ze na 90% sie dostane hehe:))

woch87

Ruda Śląska

Data: 10.07.2007; 21:12

witam czy mógłby ktoś mi napisać na maila wachu20@gmail.com jak wyglądają testy psychologiczne lub skontaktować się ze mną na gg 6824209 z góry wielkie dzięki jest to dla mnie bardzo ważne już sprawnościowy przeszedłem a za tydzien mam psychologiczny i niewiem jak sie przygotować

Nowi klubowicze

Mieszkaniec22332

brzeźce
w klubie od: 2025.05.27

Marcin100

Pszczyna
w klubie od: 2025.05.21

Delazagio

Warszawa
w klubie od: 2025.05.09

Punkt_Auto

Strumień