Prezentacja klubowicza

Iss

Pszczyna

W klubie od: 30.11.2006
Ilość komentarzy: 19
Ilość postów: 24
Ilość wyświetleń: 4929

Formularz kontaktowy

Komentarze (19)

Iss

Przyjdę na pewno kupić Wasz śliczny kalendarz, a może i kubeczek? No i oczywiście wrzucić co nieco do puszki - potrzeby Fundacji są ogromne...

zobacz komentowany news »

Iss

Plafon, Plesso, Platon.

Iss

Mnie to tam wszystko jedno, chodzą przebierańcy czy nie, ale jednego zrozumieć nie mogę. Dlaczego kościół tak zawzięcie tępi przebieranki i wędrowanki na Halloween, a nie przeszkadzają mu np. takie mikołajowe bandy, andrzejkowe gusła i topienie Marzanny.

Iss

No cóż, miasto musi utrzymywać te wszystkie mieszkania, za które najemcy latami nie płacą czynszu. Ktoś to musi sfinansować, więc cierpią na tym ci lokatorzy, którzy regularnie uczciwie płacą. I kółko się zamyka. Ci płacący utrzymują tych wszystkich lebrów, którzy przesiadują pod sklepami z papierochem i piwkiem w ręce, i którzy pracą hańbić się nie będą.

Iss

Do gość:
W życiu takich głupot nie słyszałam.

Iss

Jestem jak najbardziej za tą inicjatywą!
A tak przy okazji, to wystarczy przeczytać komentarze za i przeciw, aby wiedzieć, jacy ludzie je piszą. Ludzie na poziomie, wykształceni, rozsądni są na tak. Na nie są ci "inteligentni inaczej", ze słomą w butach, zaściankowi, ktorzy patrzą tylko własnego nosa i kieszeni. Tacy, co patrząc na piękny stuletni dąb widzą tylko kupę desek.

Iss

A ja jeszcze proponuję, żeby z tych torebek korzystali także amatorzy trunków marki "Jabol" lub taniego piwa, którzy wypinają zadki w żywopłotach na ulicy Bednorza i Jagiełły i zostawiają kloce zgoła o wiele większe i bardziej śmierdzące od psich. O szczaniu w biały dzień pod drzewkiem przy chodniku to już nie mówię, bo to norma i najwyraźniej znak charakterystyczny naszego turystycznego miasteczka. Gdzie się nie obejrzysz, tam sikającego chłopa zobaczysz.

Iss

Podejrzewam, że chyba torebki szybciej... Bo zużywają i właściciele psów, i dzieciaki... Ciekawe, czy dzieciaki swoje kupy pakują do torebek? :))))))

Iss

Takim dzieciakom, co sobie nową zabawę znalazły i niszczą torebki kupione za gminne pieniądze kazać własnymi ręcami psie kupy zbierać z trawników - założę się, że metoda wychowawcza będzie bardzo skuteczna :) Podziała jak elektrowstrząs na rozlazłe mózgowia rozpanoszonych bachorów, którym mamusie zajęte ogladaniem telenoweli, plotkami i kolejną zmianą koloru wlosów na wszystko pozwalają, byle tylko dzieciarnia zeszła z oczu i zajęła się sama sobą.

Iss

Och adel, adel...
To jasne, że nikt nie wie, jak umrze, z wyjątkiem samobójców. Ale ciała są Akademii Medycznej potrzebne - żaden program komputerowy, żaden fantom nie zastapi prawdziwego organizmu. Nawet jeśli zwłoki są uszkodzone w wyniku wypadku, zawsze jakieś - że się tak wyrażę - "części" nadają się do spreparowania i nauki - czaszka, kości, narządy wewnętrzne. Akademii coraz trudniej pozyskiwać "materiał" do nauki, niektóre ciała, na których uczą się studenci, mają po 40 lat! Kiedyś Akademia mogła zabrać ciało np. osoby bezdomnej, bez rodziny. Teraz nie wolno, zamrły musi sam za życia wyrazić taka wolę.
Dlatego uważam, że zawarcie notarialnej umowy donacji jest absolutnie moją właściwą decyzją.

Iss

adel - nie będzie mi miejsce na cmentarzu potrzebne, bo w przeciwieństwie do większości Was moje doczesne szczątki zamiast być zżerane przez robale trafią do służby nauce - żeby przyszli lekarze mieli się na czym uczyć. Z pożytkiem dla przyszłych pokoleń, zamiast rozkładem zatruwać środowisko i zajmować na ziemi cenne miejsce granitową budowlą.

Iss

NIE dla cmentarza w tym miejscu!
I niech mi nikt typu mieszkańca czy adela nie argumentuje, że ja oponent nie będę mieć miejsca w Pszczynie na cmentarzu. Chocby i było, to i tak nie będzie mi potrzebne.
A że niby ma to być park z miejscami pochówku? Do parku chodzi się na spacery z rozwrzeszczanymi dzieciakami i psami - księżulo pozwoli?

Iss

Zające to wystrzeliwują myśliwi, i zwalają na lisy, żeby do nich też bez umiaru strzelać. Od dawna już widać, że zające wymierają, jest ich coraz mniej, a myśliwi zamiast dać naturze przez kilka lat odetchnąć, by odbudowała pogłowie, to nadal nie umieją się obyć bez pasztetu. W dodatku strzelają ponad wyznaczone limity. W ten sposób wkrótce wystrzelają wszystko, potem zostanie im już tylko polowanie na siebie. Całe szczęście, że Skarb Państwa, do którego lasy i zwierzyna należą, opamiętał się i zadbał w końcu o swoje dobra i zabrał się za te ponadplanowe odstrzały, które od wielu lat praktykuje się we wszystkich kołach łowieckich. Dzięki kontrolom kół nie tylko ukróci się samowolka panów z dubeltówkami, ale zatka się też trochę dziura budżetowa. Jedno tylko koło dostało grzywnę 300 tys. złotych. A kół trochę w Polsce jest, to i kasy się nazbiera, w dodatku w słusznej sprawie...

Iss

To wspaniale, że istnieje w Pszczynie taka Pracownia! Ludzie kochający ręcznie tworzone i zdobione przedmioty mogą sie spotkać i wymienić doświadczeniami, oderwać sie na chwilę od codzienności i przenieść w baśniowy świat kolorów. Sama zajmuję się rękodziełem i niestety jedyną możliwością kontaktu z osobami o podobnych zainteresowaniach był dotąd tylko internet. Poza tym kto wie, może w którymś z dzieci chodzących na zajęcia obudzi się wielka pasja, talent i sztuka stanie się jego sposobem na życie?
Jestem Pani Sylwii Michalskiej wdzięczna za istnienie tej Pracowni. Może i mnie uda się kiedyś tam zajrzeć.

Iss

Nie mówię, że KAŻDY zwierzak ma być kastrowany. Dotyczy to tych właśnie wywalanych za drzwi, NIE PILNOWANYCH PRZEZ NIEODPOWIEDZIALNYCH WŁAŚCICIELI. Ja też nie sterylizuję swoich suk, bo nie jest dla mnie problemem upilnowanie ich w czasie cieczki. Ale np. upilnowanie suki siedzącej gdzieś w budzie na łańcuchu z pewnością nie jest możliwe - więc chyba lepiej ją wysterylizować?

Iss

Piszą, że od kilku miesiecy nikt nie mieszka? Czy to znaczy, że hodowla "Rajska Zagroda" przestała istnieć? A czy ktoś wie, co się stało z trzecim psem, cavalierkiem? Bo pisze tylko o rottwailerze i cane corso, a gdzie jest caviś?

Iss

Podobne przytulisko jak w Pszczynie istnieje bodajże w Żorach. Pan szefujący temu przedsięwzięciu zarejestrował się na forum dogomania w dziale "Psy w Potrzebie" i tam przedstawia swoich "pensjonariuszy" do adopcji. Fotka i kilka słów o psiaku, płeć, wiek, charakter, zachowanie. Takie informacje są istotne przy adopcji psa. W obecnych czasach internet to potęga, dzięki dogomanii wiele psów znalazło swoje domy, niektóre nawet poza granicami kraju, w Szwecji i Niemczech. Może pszczyńskie przytulisko też by spróbowało tam pokazać swoje psy?
W dziale "Przygarnę psa" też można proponować psy, które są do adopcji. Tam jednakże ludzie stawiają pewne warunki jakim pies ma odpowiadać. Trzeba więc trochę o psiaku wiedzieć. Co nasi bossowie pszczyńskiego "schroniska" na ten pomysł? Może warto? To nic nie kosztuje, oprócz odrobiny czasu spędzonego przed komputerem.

Iss

Aza, masz rację w 100%. Ale o odpowiedzialnych i mądrych właścicieli znacznie trudniej niż o mądre zwierzęta, niestety. I jeśli ma się do wyboru albo kastrację/sterylizację, albo kilkanaście szczeniąt czy kociąt rocznie, które rodzą się tylko po to, aby je zabić lub upchnąć byle gdzie, w byle jakie warunki lub do schroniska, to to pierwsze wydaje mi się lepszym rozwiązaniem.
A tym, którzy tak się oburzają w tym temacie, polecam wizytę w schronisku dla zwierząt. Jeśli to nie przemówi do ich rozumu, to chyba pomoże im tylko kastracja... mózgu.

Iss

Bardzo się cieszę, że powstał serwis "zwierzakowy, i forum, które, mam nadzieję, będzie miłym miejscem spotkań miłośników zwierząt. Serwis z pewnością jest potrzebny, bo poziom edukacji naszego społeczeństwa w temacie opieki nad naszymi "braćmi mniejszymi" czy w temacie ich praw jest beznadziejny.

• Strona
  • 1
  • z
  • 1

Powrót

Nowi klubowicze

Nenturia1

Pszczyna
w klubie od: 2025.04.22

adzka90

Miedźna