Prezentacja klubowicza

weteran

Pszczyna

W klubie od: 20.02.2006
Ilość komentarzy: 49
Ilość postów: 283
Ilość wyświetleń: 43540

Formularz kontaktowy

Komentarze (49)

weteran

Darku serdecznie Ci gratuluję i wierzę, że będziesz dobrym Burmistrzem!

zobacz komentowany news »

weteran

To ja rekomendowałem Malchera na członka PiSu. Chciałem przeprosić Was wszystkich a szczególnie wyborców PiSu - dziś wstydzę się tej decyzji.
Pokażmy co myślimy o decyzji Malchera - zagłosujmy na Skrobola!

weteran

Spokojnie większkość członków PiSu popiera Pana Skrobola na czele z Panem Waldemarem Januszewskim i Panią Bogumiłą Bobą; To się nie uda Panie Malcher;

weteran

To nic innego jak kopie projektów przygotowanych przez PiS tylko zepsute przez POpaprańców.

weteran

Krauz powinien ustąpić - zastępca burmistrza nie reprezentuje siebie tyko burmistrza Szostaka, zastępca nie ma własnych kompetencji no ale szkoda pensji, no i ktoś musi pilnować interesów PO w UM i jednostkach organizacyjnych.

weteran

"Myślę, że Zarządowi Województwa wcale się tak nie spieszy. Myślę, że stoi za tym swego rodzaju spisek mający na celu uwalenie w najbliższych wyborach pana Szostaka, dla tego PO robi wszystko aby szczyt chaosu komunikacyjnego w Pszczynie przypadał na najbliższe wybory samorządowe, po to żeby "odzyskać Ratusz", którego nigdy tak naprawdę nie stracili. Nawet gdyby moje przypuszczenia o celowym działaniu były błędne, bo przecież przyczyną opóźnienia może być zwykła nieudolność i lenistwo z której słynie PO to jednak tak czy inaczej chaos w Pszczynie jest im na rękę." pisełem to jakiś czas temu na forum plesu.

weteran

Wzywam szanownych radnych, do tego aby dodatkową dietę przekazali na rachunek pszczyńskiego szpitala albo na inny szczytny cel, bo przecież wierzę, że dodatkowe posiedzenie to tylko wypadek przy pracy a nie celowe działanie aby uszczuplić biedny powiatowy budżet;-)

weteran

I w Powiecie i w Mieście rządzi PO i PPS więc zwrócenie się o ulgę było w istocie działaniem pozornym gdyby istniała wola Starosty i Burmistrza to taka uchwała by zapadła pozytywnie i bezproblemowo ale dziwnie nikomu na tym nie zależało łącznie z Dyrekcją Szpitala, która nie starała się osobiście przekonać do tego rozwiązania. Z drugiej strony jest pytanie czy warto dofinansować szpital nie wiedząc na co pójdą pieniądze - może na prywatną pralnię. Dziś szpital jest studnią bez dna - bez wizji władz powiatowych, która tylko gasi pożar pieniędzmi ze sprzedaży nieruchomości - co będzie kiedy ich zabraknie - ano układ pszczyński sprywatyzuje szpital na swoich zasadach i uwłaszczy się na publicznym majątku, więc jaki jest sens już dziś nabijać im kieszeń.

weteran

Mieszkania są tam full wypas - dla ludzi, którzy tam zamieszają to prawdziwy Manhattan - można się zastanawiać czy jest sprawiedliwe aby jedni dostawali mieszkania za darmo a drudzy musieli je całe życie spłacać, bo kupipili mieszknie na kredyt ale nikt nie powiedział że na tym świecie jest zagwarantowana sprawiedliwość. Mieszkania zostały lub zostaną przyznane ludziom, którzy nie zalegają z czynszem więc teoretycznie nikt z marginesu nie powinien się tam znaleźć - niestety mam pewne wątpliwości w tym względzie. Nie należy mylić bloków komunalnych z socjalnymi - ten na szczęście jest blokiem komunalnym. Życzę nowym mieszkańcom by żyło się im tam dobrze ale równocześnie życzę im aby czuli się prawdziwymi gospodarzami.

weteran

Matusiewicz to bardzo rzadki przypadek kompetentnego fachowca, który należy do PO. Wśród karierowiczów i nieudaczników, których w PO jest 99% może zostać prawdziwą gwiazdą - życzę mu powodzenia;

weteran

Skandalem jest próba wyjaśnienia śmierci Blidy bez wyjaśnienia przyczyny przez którą się popełniła samobójstwo czyli afery węglowej. Jaki ma interes ma lewica i PO w kryciu mafii węglowej??? Jak można coś wyjaśniać nie wnikając w przyczyny, które legły u podstaw tragicznego wydarzenia. Czy ktoś o bardzo mocnym charakterze - w końcu minister nie musi być kompetentny żeby się utrzymać ale musi być twardy - w przeświadczeniu o swojej niewinności- popełniłby samobójstwo - na pewno nie. Ta św. pamięci pani musiała wiedzieć, że to już koniec i długie lata spędzi w więzieniu - nie mogąc zaakceptować swojej nieodległej przyszłości wybrała śmierć - jej wybór i trzeba to uszanować. Dziwne jak dziś łatwo ze zwykłego złodzieja można zrobić bohatera i ofiarę.
Kuc (bo tak się pierwotnie nazywał a nie kutz) dziś jest dla was autorytetem a nie tak dawno był na usługach PZPR, kpił z Jana Pawła II i kościoła katolickiego - dziwacznie próbuje on oddzielić kulturę Śląska od kościoła katolickiego, który bardzo mocno przyczynił się do zachowania odrębności tego regionu.

weteran

Jak ma być dobrze - skoro za tym wszystkim stoją ludzie PO, którzy szachują Burmistrza.

weteran

Na szczęście mamy demokrację. Trwa kampania więc rzeczą naturalną jest ocena kontrkandydatów i prawo to ma również kandydat. Dziś trzeba jak najgłośniej mówić o Tzw. Układzie Pszczyńskim - o tym jak Przewodnicząca Rady Miejskiej załatwiła Kierowniczkę Biura Rady Miejskiej w Pszczynie. Jak Kierowniczka OPS bez podstaw merytorycznych zwolniła długoletnią pracownicę za to,że ta poskarżyła się jednej z radnych, że nie podobają się jej warunki w jakich pracuje. Do czego był zdolny "Układ" aby bronić nieudolnego i niegospodarnego Dyrektora placówki oświatowej w Studzionce a którego Szostak próbował odwołać ale niestety "argumenty" układu" były nie do odparcia itd. i itd.
Ogólnie prezentacja jest odważna i dobra - życzę powodzenia!!!

weteran

Raczej nie ma mowy o przypadkowych błędach w specyfikacji, można mówić jedynie o niedocenieniu oferentów, którzy mają coraz większą świadomość swoich praw. Inna sprawa to jak długo jeszcze można mówić o dobrym burmistrzu i o złych urzędnikach, których trzyma układ PO...

weteran

Ewka - w P-nie trwa budowanie układu zależności i powiązań, którego jedynym celem jest zdobycie władzy na styku biznesu i polityki (również samorządowej). Ludzie Ci każde stanowisko traktują jako przyczółek w powiększaniu swoich wpływów i tak należy rozumieć powołanie tych osób do rady.

weteran

Sąsiadko... Z tą listą to zwykłe pomówienia. Co do reszty - w miejsce obecnie planowanego cmentarza miasto włożyło ponad 100.000 zł - środki zostały przeznaczone głównie na rekultywację terenu – które niezależnie od przeznaczenia i tak trzeba byłoby ponieść - około 24000 zł kosztował projekt i te pieniądze faktycznie by przepadły ale koszt inwestycji dla miasta jest szacowany jest na 2 – 3 miliony a zgodnie z propozycją Proboszcza to parafia poniosłaby ciężar budowy cmentarza a miasto tym samym by zaoszczędziło. Dziś na tym terenie może powstać teoretycznie niemal każda działalność handlowa i takie są fakty, wprawdzie najpierw RM musiała by wyrazić zgodę na sprzedaż ale pokusa sprzedaży tego terenu może być ogromna w sytuacji kiedy w P-nie realizuje się kanalizację za ponad 100.000.000 zł a wydatki na inne potrzeby muszą być ograniczone. Po skończeniu obecnego etapu czekają nas kolejny jeszcze droższy etap budowy kanalizacji a dziś nie wiadomo czy dostaniemy na to jakąś kasę z UE. Jak kula śniegowa zbliża się problem dzieci z obecnego wyżu demograficznego, których nie będzie można wysłać do przedszkoli - bo poprzednia ekipa przedszkola by tylko sprzedawała. Dziś już czeka ponad 60 dzieci w kolejce do przedszkola a problem będzie narastał przez najbliższe 5 lat. Kolejne podwyżki dla nauczycieli uchwalane przez Sejm bez rekompensaty dla samorządu tylko pogarszają sytuację finansową Gminy i tylko dzięki wyższym niż planowano udziałom w podatkach sytuacja finansowa jakoś się trzyma. Konkludując do puki przeznaczenie tego terenu niezostanie zmienione w planie zagospodarowania przestrzennego gwarancje Burmistrza, że tu żaden sklep niepowstanie są wyrażeniem jego pobożnych życzeń, bo to nie on może zdecydować o tym terenie tylko Rada Miejska a pokusa uzyskania milionów za ten teren może być ogromna.

weteran

Każdy kto zarzuca, że na liście poparcia są jakieś osoby, które listy nie podpisały najzwyczajniej kłamie. Listy zawierają adresy więc można łatwo to listę zweryfikować w przeciwieństwie do listy przeciwników cmentarza, która nie zawiera adresów. Około 40 osób z ogromnym zaangażowaniem zbierało te podpisy - sam byłem zaskoczony tak ogromnym zapałem ludzi dla których wizja parku połączonego z cmentarzem jest wizją najlepszą.

weteran

Imperium kontratakuje - ranny ale jeszcze niepokonany tzw. "układ Pszczyński" skupiony wokół PO złapał kolejny przyczółek, a nie tak dawno skutecznie obronił pozycję jednego nieudolnego Dyrektora w Studzionce. Niemniej coraz więcej wskazuje na to, że układ ten już się sypie - wskazuje na to spektakularna przegrana Studzińskiego a wkrótce utrata stołka przez Kowalskiego w Urzędzie Marszałkowskim - po takich ciosach rozpad układu jest tylko kwestią czasu - mam nadzieję.

weteran

Marysiu - wierz mi, że mimo, że nie jestem zwolennikiem PO to cieszyłem się, że Kowalski jest Wicemarszałkiem Województwa Śląskiego, bo jak wielu miałem nadzieję, załatwi wiele istotnych spraw np. obwodnicę. W swoim komentarzu chciałem zwrócić uwagę na absurd sytuacji w której PO jest w opozycji do Zarządu, w którym ma swojego przedstawiciela ale jeżeli Ty nie widzisz w tym nic niestosownego no to trudno - to tak jakby w obecnej sytuacji PO miała wicepremiera a dalej pozostawałaby w Sejmie destrukcyjną opozycją jaką jest teraz.

weteran

gengen - nie rozumiesz obecnie sytuacja w Urzędzie Marszałkowskim się zmieniła - PO z SLD jest w opozycji do Zarządu, którego członkiem jest Kowalski z PO. Kowalski podpisał się pod odwołaniem obecnego Marszałka Województwa (jeszcze niedawno też z PO), jednak komuchom i platformiasom nie udało się się go odwołać dzięki skutecznej postawie PiSu, PSL i 4 byłych radnych z PO (w tym Pani Buzek). Kowalski dziś jest osamotniony w Zarządzie Województwa jego jedynym powodem trwania w nim jest fakt, że nie ma innej pracy a ponad 10.000 co miesiąc samo piechotą nie chodzi.

weteran

Moja opinia
Przede wszystkim Pszczyna nic nie zyska na tym, że Kowalski nadal będzie brał wysoką pensję a faktycznie nic nie będzie robił, bo został już faktycznie odsunięty od możliwości podejmowania jakichkolwiek decyzji - obecnie jest tylko członkiem Zarządu z którym nikt się nie liczy. Działanie PO w sejmiku jest wyjątkowo schizofreniczne ponieważ z jednej strony PO z SLD jest w opozycji do Zarządu a z drugiej strony broni Kowalskiego, który jest członkiem Zarządu a tylko po to aby Kowalski miał pracę - zwykła prywata i brak honoru. Dlatego między innymi Pani Buzek wystąpiła z klubu PO w Sejmiku. Generalnie można pogratulować T.T. za te "osiągnięcia" - nie zauważył różnicy między Sejmikiem a Radą Miejską w Pszczynie (tej z poprzednich kadencji) - a to jednak inna skala, inni ludzie.

weteran

Chciałem zauważyć że komisja rewizyjna nie wypowiedziała się na temat działek na których stoi boisko, choć mogła jednak tego nie zrobiła. Wypowiedziała się negatywnie tylko w przypadku jednej z działek o powierzchni 0,0997 ha, która została darowana - pozostałe działki zostały sprzedane wprawdzie za niską cenę, jednak komisja nie była do końca przekonana, czy naówczas była to jednak cena do przyjęcia.

weteran

„Art. 26. 1. Użytkowanie wieczyste wygasa z upływem okresu ustalonego w umowie albo przez rozwiązanie umowy przed upływem tego okresu.
2. Rejonowy organ rządowej administracji ogólnej w odniesieniu do gruntów stanowiących własność Skarbu Państwa lub zarząd gminy w odniesieniu do gruntów stanowiących własność gminy może wydać decyzję o rozwiązaniu umowy i zarządzić odebranie gruntów stosownie do art. 240 Kodeksu cywilnego. Więc podstawa prawna była. W skrócie działka została przekazana przez Gminę LKS potem LKS darował działkę państwu Dudzie a na koniec gmina przekształciła użytkowanie wieczyste w prawo własności. Sprawa miała miejsce kiedy w Zarządzie Miasta był Tomasz Tomczykiewicz.

weteran

Treść komentarza USUNIĘTA przez ADMINISTRATORA portalu, dn. 18-04-2007 godz. 13:39 z powodu naruszenia zasad określonych w regulaminie dodawania komentarzy: §4

weteran

PO już się kończy, naprawdę prawie mi żal T.T. zmagając się z osobistymi problemami będzie musiał patrzeć na ten upadek.

weteran

Kilku sklepikarzy nie może zaważyć nad tak strategiczną decyzją dla wizerunku miasta. Zdecydowana większość Pszczyniaków popiera pomysł zamknięcia rynku dla ruchu samochodowego. A to, że Panu Szostakowi przybędzie paru wrogów nie ma znaczenia - tylko wielcy ludzie mają wrogów.

weteran

Moja opinia
Z jednej strony to wynik nieudolnego kierowania SM za co odpowiedzialny jest Komendant - z drugiej strony Staż Miejska jest nie dofinansowana i nie chodzi mi absolutnie o wysokość pensji, które są na wysokim poziomie ale o ilość etatów, która jest niewspółmierna do potrzeb przed jakimi stoi Pszczyna. Nie byłoby tego problemu gdyby w Pszczynie istniał nowoczesny monitoring miasta, nad którym czuwałaby SM, która byłaby rzetelnie kontrolowana przez pracowników Urzędu Miasta. Na podstawie kontroli przeprowadzonej przez pracownika Urzędu Miasta nie wydano przez ostatnie 2 lata ani jednego zalecenia, które miałoby poprawić funkcjonowanie jednostek organizacyjnych Miasta. Dzięki tak powściągliwej kontroli pracownik został awansowany na inne stanowisko -była to jedna z ostatnich decyzji poprzedniego burmistrza.

weteran

To co się stało nie może się powtórzyć w żadnej szkole. Takim tragediom trzeba skutecznie zapobiegać. W moim przekonaniu tylko nowoczesny monitoring może temu zapobiec - w końcu skończy się anonimowość i poczucie bezkarności. Będę się starał aby przynajmniej ta szkoła posiadała odpowiedni system kamer a w przyszłości również inne szkoły.

weteran

W mojej ocenie nie można się przesadnie cieszyć z budżetu miasta Pszczyny. Ogromna część inwestycji pójdzie w ziemię i nikt tego nie zauważy i znów będą głosy, że się nic nie dzieje. Wszystko wskazuje na to, że przez najbliższe 4 lata nie uda się wybudować basenu, dokumentacja na kompleks sportowy przygotowana przez poprzednie władze zostanie wyrzucona do kosza a w zamian zostanie wybudowana niewielka hala sportowa. Jestem daleki od tego, aby winić za to nowe władze - to raczej głębokie zaniechania w infrastrukturze dokonane przez poprzednie władze.

weteran

Dlaczego wszyscy przerośniętego krasnala nazywają Św. Mikołajem, to jawne fałszowanie historii i ogłupianie młodego pokolenia.

Powrót

Nowi klubowicze

agata25

Polska
w klubie od: 2025.04.18

vizjer

Ul
w klubie od: 2025.04.13

adam756

pszczyna
w klubie od: 2025.03.29