Pszczyna
W klubie od: 15.11.2005
Ilość komentarzy: 74
Ilość postów: 1170
Ilość wyświetleń: 149662
graviora manent
Ciekawe, co na to właściciel ?,czyli książę Bolko Hochberg von Pless !
Nawet Kościół w III Rzeczpospolitej otrzymał z powrotem swoje dobra, a naszego księcia
po prostu wyruchali . A tacy właściciel jak dziś , zbierali kiedyś pod Palais papierki .
Ale czymu świętują (2 września) ?
2 września 1939 było już w Pszczynie posprzątane .
Ciekawe co powie Farorz na kozaniu ?
Lekki lifting dla tego starego, typowo niemieckiego zespołu koszarowego to śmiała, odważna i mądra decyzja .
Wychodzę z założenia że dom ten będzie zapewniał podopiecznym nieodpłatną i wykwalifikowaną opiekę.
Bo na czyjejś śmierci, cierpieniu , ból i smutku - interesów robić się nie godzi !
"Grupa Szybkiego Reagowania" - a co jest z tymi grupami powolnego reagowania ?
Czyż nie każdy policjant powinien szybko reagować !
Siekierą ? co za prymityw !
Żyjemy w XXI wieku, mamy społeczeństwo XX wieku , które myśli kategoriami XIX wieku. Niech żyje nam Janosik !
Spoko ! Jak Książę wróci, to znowu Wam nowe drzewa zasadzi. Albo Unia da pieniądze.
Albo UNRA coś podaruje, a jak nie no to może Korea Północna.
Czy istnieje jeszcze jakaś inna możliwość ?
(dużo sępów a wokoło)
Powinno się dawać za darmo w pszczyńskim szpitalu.( jako odszkodowanie :-)
A tak nawiasem mówiąc,marihuana jest groźnym narkotykiem:-(
Panie Starosto,
postanowiłem złożyć oficjalny wniosek o uzyskanie dofinansowania w wys. 20 tysięcy złotych, zarezerwowanego w budżecie powiatu na dotacje, na prace konserwatorskie i roboty budowlane przy zabytkach.
Za powyrzszą kwotę obiecuję dokonanie szczegółowej rekonstrukcji zabytkowego muru zamkowego przy Rynku (zniszczonego przez Cafe u Telemanna ).Który ma ogromną wartość historyczną dla rdzennej ludności naszego miasta !
Za pozytywne rozpatrzenie mojego wniosku z góry serdeecznie dziękuję.
Wyrazy szacunku, Pless_ok
Dziękuję panie Burmistrzu !
Bardzo mądra i dojrzała decyzja, popieram !
Mnie się po prostu ta ulica nie podoba.Powojenne polskie budownictwo koliduje moim zdaniem z przepiękną architekturą niemiecką.Nowy chodnik i nawierzchnia jezdni niczego tu nie zmieną.
Wspomniana ulica odzwierciedlał faktyczny stan naszej gospodarki .
Treść komentarza USUNIĘTA przez ADMINISTRATORA portalu, dn. 24-04-2012 godz. 15:24 z powodu naruszenia zasad określonych w regulaminie dodawania komentarzy: §4
|
Kto zna się rzeczy,ten wie że park książęcy umiera.
Burmistrzu słyszysz mnie !?
Jako najlepsze miejsce na targ proponuję :Park Daisy von Pless, tuż za delfinarium ;-)
wolontariuszka, (czy Kucharka)ty tu nie musisz sie tłumaczyć.
Jeśli masz czyste sumienie, to bądź spokojna i nie obawiaj sie niczego.
Błąd redakcji czy ktoś chce nas nabić w butelkę .
Cytuję: Działka którą gmina przekazała w WIECZYSTE użytkowanie ma 0,6363 ha powierzchni. Znajduje się przy ulicy M. Skłodowskiej-Curie.
Cytat nr.2 W marcu 2011 roku Rada Miejska w Pszczynie podjęła uchwałę o przyznaniu bonifikaty w wysokości 99% przy nabyciu nieruchomości przez organizację pożytku publicznego.
Moim pytaniem jest : Czy powyższa nieruchomość została wydzierżawiona czy sprzedana ???
Co to jest Bonifikata :
" Bonifikata, rabat, opust, upust, zniżka ceny dóbr lub usług, przyznawana przez sprzedającego (wykonawcę usługi) po dokonaniu transakcji. "
Jeżeli czegoś nie zrozumiałem, proszę o oświecenie.
Gościu: wdzięczny
W Twoim przypadku to chyba wtórny analfabetyzm albo zemsta "aparatu". Jeśli nie jesteś ograniczony intelektualnie to proszę zacytuj chociaż jedno moje zdanie, w którym jestem przeciwko budowie hospicjum w Pszczynie.
Moim zdaniem to właśnie Wy nie macie zielonego pojęcia co oznacza słowoto "Hospicjum".
Na całym świecie budowane są tego typu obiekty z dala od miejskiego zgiełku,
w najpiękniejszych miejscach i spokojnych zakątkach, których jak wszyscy wiemy w Pszczynie nie brakuje. Bo Hospicjum kojarzy mi się przede wszystkim z ze smutkiem,ciszą i spokojem powiązanym ze światem natury i przyrody.
Aby ludziom – młodszym, starszym,schorowanym i cierpiącym umożliwić spokojne odejście.
Dlatego uważam budowę tego Hospicjum w centrum miasta, przy ulicy M. Skłodowskiej-Curie za wysoce niestosowne, a nawet wręcz za skandaliczne.
Hospicjum W centrum miasta !? Ha,Ha,Ha,to naprawdę ŚMIECHU WARTE!!!
A ja zawsze myślałam, że Prima Aprilis obchodzimy 1 kwietnia.
Mam wrażenie,że ludzie rządzący naszym miastem są niekopetentni,nieprzygotowani i niewiarygodni. Moim zdaniem, miejsce na takie Hospicjum powinno być szczegónie starannie wyselekcjowane i służyć wszystkim ludziom wierzącym i niewierzącym z obrębu Miasta i Powiatu Pszczynskiego.
Dla mnie ta cała sprawa zakrawa na farsę, kpiny czy jakąś budową prywatnego rancha (rancza).
To jest prostu "Business To Business" bez względu na okoliczności, uczucia moralne i godności człowieka. Fuj !!!
Najpierw próbowano nas na siłę uszczęśliwić bezpłatną nauką języka rosyjskiego,dziś
mamy ten sam problem z językiem angielskim.Mimo że wszyscy wiedzą, że prawdziwi Ślązacy wolą się uczyć języka niemieckiego.
No chyba że jest to znowu odgórne sterowanie ???
Jak widać to Święto Zmarłych było też nie lada gratką dla naszej policji,
Uwaga, cytuję: "funkcjonariusze nałożyli 42 mandaty karne, m.in. za przekroczenie prędkości, brak zapiętych pasów bezpieczeństwa i przechodzenie przez jezdnie w miejscu niedozwolonym." Ha, Ha, Ha. śmiechu warte naprawdę !!!
Bo np. za przekroczenie prędkości - powinni być karani kierowcy codziennie, a nie tylko w akcji "Znicz".